Képzési csomag a vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekményekről a bűnüldöző hatóságok számára

A LIFE SWiPE projekt egyik célkitűzése a vadon élő fajokkal szembeni bűncselekményekkel szemben fellépő szakemberek tudásának növelése és érzékenyítésük a témával kapcsolatban. Ennek megfelelően átfogó képzési csomagot dolgoztunk ki a vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekményekről, amely nyilvánosan elérhető.

A vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekményekkel szembeni hatékony fellépés egyik fő akadálya az ilyen bűncselekmények nagyságrendjével és hatásaival kapcsolatos ismeretek hiánya, valamint a végrehajtási lánc valamennyi szintjén rendelkezésre álló speciális ismeretek hiánya. Erre több hivatalos jelentés is rámutatott: így például az EU Környezeti Bűnözés Elleni Irányelvének (amely jelenleg felülvizsgálat alatt áll) végrehajtásáról szóló, 2019/2020-as Európai Bizottsági értékelés, amely a hatékony fellépést akadályozó egyik fő hiányosságként azonosította “a bűnüldöző hatóságok, köztük az ügyészség és az igazságszolgáltatás szakosodásának és szakirányú képzésének hiányát”.

A LIFE SWiPE vadon élő állatokkal és növényekkel kapcsolatos bűncselekményekkel foglalkozó szakembereknek szóló, öt modulból álló képzési csomagját az Eurac Research munkatársai fejlesztették ki:

  1. modul: A nemzetközi és uniós jogi keretrendszer
  2. modul: A vadon élő növényekkel és állatokkal kapcsolatos bűncselekmények ökológiai hatásai 
  3. modul: A vadon élő növényekkel és állatokkal kapcsolatos bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárások
  4. modul: A vadon élő növényekkel és állatokkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzése, esettanulmányok
  5. modul: A végrehajtás elemzése, hiányosságok és közös kihívások

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha ezeket a dokumentumokat a SWiPE projekten kívüli tevékenység során használja, hivatkoznia kell a projektre, és meg kell említenie, hogy az anyag előállítását az Európai Unió LIFE programja finanszírozta.

Ha továbbképzést tart, és érdekli az anyagok használata, de további kérdései vannak, lépjen kapcsolatba velünk. További információért kérjük, látogasson el a WWF Magyarország honlapjára